Cateva paradoxuri ale participarii la un maraton

Duminica 19 aprilie, o parte din membrii clubului nostru vor participa la Maratonul International AROBS Cluj, atat la proba de semimaraton cat si la cea de maraton.

marathon-quote
Inaintea curselor, ne-am gandit la cateva paradoxuri pe care le-am trait cu siguranta cu totii inaintea sau in timpul unui maraton si care ne arata cat de special este un astfel de eveniment pentru alergatori.

 •  Spunem ca alergam maratonul “de placere”, de parca am uita vreo clipa ca distanta oficiala  este de 42,195 km. 42 de kilometri in alergare – de placere.
 • Spunem ca alergam “fara sa fortam”, dar simplul fapt de a sta in picioare, activi si concentrati pentru minim 3 ore (gandindu-ne la un timp bun pentru majoritatea amatorilor) poate fi o fortare. De asemenea, dupa o cursa in care ne supunem organismul la chinuri destul de mari, ne fortam sa ne “reintegram social” inca de a doua zi, desi perioada de refacere poate fi de cateva saptamani pentru unele persoane.
 • Ne inscriem la cursa gandindu-ne ca important este sa o terminam si sa luam medalia de finisher, dar ajungem sa ne planificam viata in jurul programului de antrenament: intervalele, long runurile, tempourile si fartlekurile devin repere pentru noi – timp de minim 3 luni.
 • Ne emotionam si de-abia asteptam cursa, insa cu 2 saptamani inainte intram in panica si ne-am mai dori 1 luna de antrenament. Pentru ca alergam de placere.
 • In timpul cursei injuram, ne gandim ca nu mai facem, ne intrebam cine ne-a pus sa ne inscriem. La o jumatate de ora dupa finish, in mijlocul crampelor, gandurile ne zboara spre urmatoarea cursa.
 • Cand ne  e mai greu, dupa kilometrul 35, incepem sa ne gandim la perioada de pregatire a urmatorului maraton si ne promitem ca atunci nu vom mai sari antrenamente si vom fi mai atenti cu alimentatia si recuperarea. Desigur, asta e o prostie, noi nu vom mai face niciodata un alt maraton – ne-am promis asta cu 2 kilometri in urma.

Va dorim mult succes si distractie placuta tuturor la Cluj.

Sursa foto

2 thoughts on “Cateva paradoxuri ale participarii la un maraton

 1. Foarte tare si adevarat :))
  Si eu alerg de placere, chiar daca m-am apucat acum 5 ani eu zic ca tot incepator sunt datorita volumului mic de km / an (2014 – 231km, din care trei semi). Cu toate astea… gandul ma duce si spre un maraton.
  Va doresc tuturor succes pe duminica la Cluj! Sper sa va simtiti cel putin la fel de bine ca la Alba Iulia City Race.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *