From Couch to 5k

Ce este “From Couch to 5k”?

 

“From Couch to 5k” (il gasiti pe internet si sub denumirile “The Couch to 5k Program” sau “C25k”) este un program de alergare destinat incepatorilor care si-au propus sa introduca treptat si usor miscarea, in special alergarea, in stilul lor de viata. Programul se desfasoara pe durata a 8 saptamani (in unele variante se poate intinde si pe 9 sau mai multe saptamani), fiecare saptamana avand 3 antrenamente. Antrenamentele se desfasoara urmarind fie timpul, fie distanta parcursa, alternand sesiuni de mers cu sesiuni de alergare. La final celor 8 saptamani, fiecare participant care a respectat antrenamentele va putea alerga fara probleme 5 km sau 30 de minute.

Principalul avantaj al programului este acela ca este “bland” cu participantii si totul se face progresiv: la inceput sesiunile de mers dureaza 4 minute, in timp ce sesiunile de alergare usoara dureaza 1 minut. Astfel se evita fortarea brusca si alergarea unei distante sau a unei durate de timp nepotrivite unui inceptor care, de regula, face aceasta greseala din dorinta de a-si testa rezistenta si din necunoastere. Beneficiile unui plan care se intinde pe o perioada lunga, cu antrenamente bine definite, sunt ca tempereaza participantii, ii tine “in priza” asteptand cu nerabdare urmatorea sedinta, dar se si evita perioadele de febra musculara si pauzele (care, din pacate, in unele cazuri sunt lungi sau definitive) fortate cauzate de aceasta.

couch_to_5km_blue

 

Cui ne adresam?

Prin varianta noastra de “Couch to 5 k” ne adresam oricarui incepator dornic de miscare, indiferent de varsta sau pregatire fizica – chiar si o persoana care nu a alergat deloc pana acum poate “absolvi” cu bine programul, daca respecta antrenamentele. Poate fi, de asemenea, o metoda buna de reintrare in forma pentru persoanele care vin dupa o pauza foarte lunga. Nu in ultimul rand, sunt bineveniti alergatorii pentru care distanta de 5 km sau 30 de minute de alergare nu pun probleme, insa cauta un grup alaturi de care sa faca miscare.

 

Obiectivele noastre

Prin derularea acestui program urmarim, in primul rand, principalul scop al clubului: promovarea miscarii si a unui stil de viata sanatos.

Stim din experienta ca orice inceput in sport este greu, ca alergarea “haotica” poate duce la accidentari si ca destul de multi incepatori renunta la alergare din plictiseala, lipsa de motivatie sau lipsa de cunostinte (despre echipament, nutritie si hidratare, trasee etc.). Ca urmare, ne vom stradui ca prin acest program sa le oferim participantilor un inceput corect in activitatea de alergator amator, sa-i sfatuim cat mai bine si sa-i ajutam sa-si fixeze obiective cat mai realiste legate de alergare. Insa cel mai mult ne dorim sa ii vedem continuand sa faca miscare, indiferent de anotimp.

 

Detaliile despre antrenamente (zi, ora, loc) le stabilim impreuna cu participantii, de la o sedinta la alta, si le anuntam in sectiunea Programul saptamanal si pe facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *